Храна и Здравје

Не купувајте вакви дињи! Доволни се неколку секунди за да проверите дали се зрели и доволно слатки, а еве како ќе знаете

Дињата е сладок зеленчук кој им носи радост на многу љубители на овошје. Омилена е со причина – 250 грама диња ја содржи потребната дневна количина на витамини А и Ц, а нејзиното слатко и вкусно овошје е вистинско уживање.

Како да ја изберете најдобрата диња

Кога купувате дињи, важно е внимателно да изберете. За разлика од лубеницата, прво треба да ја помирисате дињата. Треба да има пријатен, сладок мирис. Силен мирис значи дека е презрел, додека слаб мирис укажува на незрелост.

Зрелата диња треба да има правилна форма, светло-беж боја да станува жолта. Оштетувањето и премногу меката површина се знаци на презрелост. Дињата треба да биде умерено цврста, но не цврста како камен. Меките краеви кои попуштаат под притисок на палецот се знак за добра зрелост и доволна количина на вода.

Ако дињата не е доволно зрела, оставете ја ден-два на собна температура, но внимавајте да не ја оставите премногу долго надвор бидејќи ќе презрее.

Нутритивен состав на дињи

Дињата е богата со вода (90%), витамини (Ц, Б, А) и минерали како што се калциум, калиум, магнезиум, фосфор, железо, бакар и манган. Исто така, содржи антиоксидантни соединенија како што се бета-каротен, фитоен, кверцетин и кофеинска киселина.

Нутритивни вредности по порција од 177 грама:

Калории: 64
Јаглехидрати: 16 гр
Влакна: 1,4 гр
Протеини: 1 гр
Масти: 0 гр
Витамин Ц: 53% RDI
Витамин Б6: 8% RDI
Фолна киселина: 8% RDI
Витамин К: 6% RDI
Калиум: 12% RDI
Магнезиум: 4% RDI

Здравствени придобивки од дињата

Заштита на очите: дињата содржи бета-каротен, витамин Ц, лутеин и зеаксантин, кои се важни за здравјето на очите и можат да ги забават дегенеративните процеси во мрежницата.

Намалување на ризикот од астма: Бета-каротенот и витаминот Ц, присутни во дињата, помагаат да се намали ризикот од астма.

Здравје на срцето: Дињата содржи влакна, калиум, витамин Ц и холин, кои се добри за срцето. Калиумот помага во регулирањето на нивото на натриум и крвниот притисок, а исто така ја поддржува невромускулната функција.

Ментална смиреност: Во народната медицина, дињата се користи за смирување и враќање на течности и минерали по обилно потење. Помага и при лекување на воспаление на жолчката и уринарните патишта, убоди, изгореници и болки.