Храна и Здравје

Сите фрлаат лисја од јагода, а немате поим колку се лековити: Докторот откри дека листот е хранлив исто како и овошјето

Експертот ги објаснува сите придобивки од нивното консумирање

Додека светло-црвените, сочни јагоди често заземаат централно место во нашите чинии, можеби пропуштаме хранливо богатство со отфрлање на зелените листови со кои ги купуваме. Во објава на Инстаграм, креаторот на содржина и здравствен работник д-р Каран Рајан вели: „Ако јадете јагоди, јадете ги нивните лисја. Лиснатиот врв на јагодата е познат како чашка и има слична хранлива вредност како и самиот плод“.

Листовите се преполни со полифеноли, кои се антиоксиданси и содржат речиси исто толку витамин Ц колку и овошјето. Покрај тоа, тие се полни со други хранливи материи кои се корисни за нашето тело.

Двојна доза на благосостојба

Консултантот за диететичар и сертифициран едукатор за дијабетес Каниха Малхотра вели: „Јадењето листови од јагода со овошје нуди двојна доза на придобивки!“

Eве каков допринес имаат за вашето здравје:

Зголемување на витамини и минерали

Листовите од јагоди се одличен извор на витамин Ц, од суштинско значење за имунитетот, а може да содржат и витамини А, К и минерали како што се железо и калциум.

Моќни антиоксиданси

Тие се богати со антиоксиданси како флавоноиди, кои помагаат во борбата против слободните радикали и можат да го намалат ризикот од хронични болести.

Регулирање на шеќерот во крвта

 Раните студии сугерираат дека листовите од јагода може да помогнат во контролата на нивото на шеќер во крвта.

Помош за варење

Листовите нудат некои диетални влакна, кои можат да го подобрат здравјето на цревата.

Антиоксидантни својства

Листовите од јагоди се силни конкуренти кога станува збор за антиоксиданси, вели Малхотра. „Иако обичните лиснати зелени како кељот и спанаќот се одлични извори на ова соединение, студиите сугерираат дека листовите од јагоди може да имаат уште повисоки нивоа на одредени антиоксиданси, особено елагична киселина“.

Еве како тие можат да го подобрат вашето кулинарско искуство:

Свеж додаток на салати: ситно сечканите листови додаваат уникатен вкус и живописна боја на салатите.

Чаеви и пијалоци: натопените лисја, но особено стеблата, прават освежителен билен чај кој потенцијално може да го подобри здравјето.

Вкусни гарнири: цели или сецкани листови додаваат декоративен допир и суптилна суштина од јагода на десертите или солените јадења.

Измешани во смути: грст листови може да додадат суптилна тревна нота и дополнителни хранливи материи во вашето смути.

Најдобрата сорта

Повеќето сорти јагоди имаат јастиви лисја, но не постои „најдобра“ сорта за консумирање. Фокусирајте се, се разбира, ако можете, на органски, свежи листови од јагоди за да ја намалите изложеноста на пестициди, советува Малхотра за IndianExpress.